Hogyan született meg a PLC?

A General Motors (GM Hydramati) pályázatot írt ki egy olyan vezérlő tervezésére és megvalósítására, amely magában egyesíti a félvezetős, a relés és a számítógépes vezérlés minden előnyét. A vezérlőnek több szigorúan meghatározott kritériumnak kellett megfelelnie:

 • maximum 0,1 sec válaszidő (valós idejű működés),
 • mozgó alkatrészt ne tartalmazzon (a hosszabb élettartam elérése       érdekében),
 • galvanikus leválasztást biztosító be-, illetve kimeneti fokozatok       (24Vdc-től 240Vac-ig),
 • legyen egyszerű és bármikor újraprogramozható,
 • üzembiztosabbnak kell lennie az elektromechanikus       vezérlőrendszereknél,
 • ár-érték arányban meg kell előznie a kor akkori vezérlő       rendszereit.
 • Ne feledjük, a pályázat idején 1968-at írtunk! A félvezető technológiák ugrásszerű fejlődésének, a nagy kapacitású (már MOS-LSI technológiákkal készült) memóriák, a mikroprocesszorok születésének évei. Nyertes megoldást a Bedfordi “Associates of Bedford” szállította.

  Dick Morley PLC
  Richard Morley

  Dick Morley

  A “Modicon 084” névre keresztelt első PLC atyja Richard Morley és Odo J. Struger volt. Morley – “The Fathers of the PLC” – számos más szabadalommal, a máig is használatos ipari szabadalom megalkotója.

  Odo J. Struger PLC
  Odo J. Struger

  Odo J. Struger

  Struger (1931-1998) Németországban született, majd 1950-től az USA-ban az Allan-Bradley-nél, majd a Rockwell Automation-nál dolgozott, mint mérnök, feltaláló.

  Modicon 084
  Modicon 084

  Modicon 084

  Morley ellenezte a “computer” elnevezést, mert csodakütyüjét elsősorban az elektronikai és technikai szakembereknek szánta, akiket elriasztott volna az akkoriban oly tudományosan hangzó “computer” szócska, így inkább a “controller” (vezérlő) kifejezésnél állapodott meg. Vezérlője a letölthető létra diagram LAD (ladder logic) programnyelve az áramút rajzok logikáját tükrözte. Így a három fő jellemzőből, azaz programozhatóság, létra diagram és a vezérlő szavakból össze is állt a szókapcsolat. PLC (programmable logic controller) .