pH mérő szonda

pH mérő szonda felépítése:

A pH-érték mérésére szolgáló mérő szondák általában egy üvegelektród mérő szondából és egy a mérő szonda körül koncentrikusan elhelyezkedő normálelektródból állnak.

Egy tipikus modern pH mérő szonda egy kombinált elektróda, amely egyesíti mind az üveg- és referencia elektródokat egy szondatestben. A kombinált elektróda a következő részekből áll:

pH szonda

 (1) Érzékelő része egy üveg elektróda
 (2) Belső elektróda, ezüst-klorid elektród és kalomel       elektróda
 (3) Belső oldat, /rendszerint pH = 7 0,1 mol puffer       oldat/
 (4) Ezüst-klorid-elektróda
 (5) Referencia elektróda
 (6) Referencia belső oldat, /rendszerint 0,1 mol,l KCl/
 (7) Kerámia vagy azbeszt szál
 (8) Test elektróda, /nem vezető üvegből vagy       műanyagból/

pH szonda hitelesítése:

A pH-mérőszondák nullpont-beállítására bizonyos fokú gyártási tűrés jellemzi. Így a mérő- és szabályozó műszerhez kell őket kalibrálni. Miután a szondát és a szabályozót összekötöttük a pH-mérővezetékkel, a szondát pH 7-es értékű pufferoldatba mártjuk, és ezt az értéket pontosan beállítjuk a szabályozó műszeren. Ezt követően vegyük ki a szondát, öblítsük Ie, lehetőleg desztillált vízzel és egy puha, nem bolyhos papírkendővel szárítsuk meg.

Figyelmeztetés: Ne dörzsöljük szárazra a szondát, mert az elektrosztatikus feltöltődéshez és hamis mérési eredményekhez vezethet!

Mártsuk a szondát egy a 7-es pH-tól legalább két pH-értékkel eltérő pufferoldatba, és kalibráljuk miután az érték stabilizálódott a kijelzőn. Ha az érték 30 másodperc elteltével sem stabilizálódik, illetve nem kalibrálható, a 4. fejezetben leírtak alapján tisztítsuk meg a szondát, és kalibráljuk újra. Ha a szonda még ekkor sem kalibrálható, ki kell cserélni.

pH szonda karbantartása:

A pH mérő szondákat rendszeresen (kb.: havonta egyszer) át kell vizsgálni, és adott esetben meg kell tisztítani.
Általános lerakódások: mész vagy fém hidroxid olajok, zsírok, biológiai rétegek.
Amennyiben az üvegmembránon előforduló szennyeződéseket nem tudjuk egy puha, nedves kendővel eltávolítani, akkor az alábbi tisztítószerekkel próbálkozhatunk: A tisztítószerek hatásának kifejtésének időtartama változó. Háztartási tisztítószerek a súrolószerek kivételével. Hígított sósav (kb. 0.1%-3%) 1-5 perc. Oldószerek, mint az alkohol vagy az aceton, hígított sósavból és pepszinből készült oldat néhány óra.
Oldószerek (pl. aceton) nem használhatók műanyag nyelű elektródák tisztítására, mert megtámadhatják a műanyagot.
Fontos, hogy minden tisztítást alapos öblítés kövessen.

pH szondák élettartama:

A mérőszondák természetes öregedése rendszeres karbantartás mellett is bekövetkezik. A felhasználás céljától függően élettartamuk néhány hónap és egy év között várható. Egyes esetekben, különösen szélsőséges felhasználási körülmények között az élettartam néhány napra redukálódhat.

Ezek a PLC-k, mint ahogyan a nevében is benne van, modulokból építhetőek fel. Alapjában véve, van egy CPU amely köré építhetjük be a különböző tápegységeket, ki- és bemeneteket tartalmazó modulokat, tehát igény szerint alakíthatóak. E típusú PLC-ket könnyebben lehet bővíteni, skálázni.