Miért használjon PLC-t

miért használjon plc-t

Napjainkban a gyártósorok és az ipari automatizálás nélkülözhetetlen kellékévé vált a PLC. Elsődleges szempont a gyártás automatizálása során a rugalmasság, mert előfordulhat, hogy egy másik termék gyártására kell átállni rövid időn belül. Ilyen elvárások mellett a régi relés logikákat nem lehet alkalmazni, mert nem tudnak megfelelni a követelményeknek. Itt kerül képbe a PLC, amely az ipar igényeinek figyelembevételével került kialakításra, melyben egyesítették a megbízható, masszív kivitelt a rugalmas, egyszerű, gyors programozhatósággal.

MIÉRT VÁLASSZA A PLC-t?

Relés vezérlést használ?

– Számos relét kell felhasználni a huzalozott relés logikai kapcsolatokhoz, amely növeli a működés közbeni hibák kialakulásának veszélyét.
– A vezérlés módosítását át- illetve újrahuzalozással érhetjük csak el, ami ennek időigényessége miatt a berendezés a termelésből való hosszabb kiesésével járhat, emiatt komoly veszteség keletkezhet.
– Meghibásodás esetén a hibakeresés sok időt vehet igénybe.

PLC-s vezérlés esetén

– a PLC-ben lévő vezérlő program tartalmazza a vezérlés összes logikai kapcsolatát, ezáltal könnyebb, egyszerűbb és hatékonyabb a program módosítása, mint a relés vezérlésnél.
– a berendezés nem esik ki a termelésből, mivel a módosítások előre, vagy on-line módon is elkészíthetőek.
– a hibakeresés hatékonyabb, ezáltal minimalizálható a termelés kiesés.